Niezwykła lawendowa opowieść o fioletowej chimerze ds
Każdy kwiat jest wyjątkowy, podobnie jak każda odmiana fiołków. Lawendowa opowieść bardzo urocza odmiana
Menu
Każda kwiaciarnia, nawet niedoświadczona, nabywa nową odmianę, chce poznać wszystkie jego funkcje. Musisz wiedzieć, jak właściwie dbać o osobę, której dane są jak najbardziej zbliżone do danych dotyczących odmiany..
Odmiana fioletowo-chimery DS Lavender tale
Ta klasa jest według rozmiaru odnosi się do semi-mini. Liście sercowate z lekkim zwężeniem na końcach, jasnozielone. Rozeta jest zwarta, prawidłowa, czasami występuje lekki ruch blach w dół.
Na każdej szypułki są niskie powstaje kilka pąków. Kwiaty są średniej wielkości, proste, pięciopłatkowe. Pod względem koloru odmiana należy do chimer (kolor kwiatów ma pasek na środku). Fiolet-chimera Opowieść DS Lavender ma liliowy kolor z ciemnofioletowym paskiem na środku płatka. Pasek nie jest wyraźny, przerywany, jak nierówna smuga.
Kwitnienie odłączone, aby uzyskać efekt kiwania Prawie niemożliwe. Podczas otwierania pączek ma ciemny kolor, bez wzoru, gdy się otwiera, zmienia się kolor, stopniowo pojawiają się lekkie fragmenty. Liście przeciwnie, stopniowo ciemnieją, gdy rosną i starzeją się..
Ważny! Niektórzy niedoświadczeni hodowcy, nie wiedząc o zmianach koloru kwiatów, są rozczarowani pierwszym kwitnieniem. Czasami, nie czekając na pełne ujawnienie cech odmiany, po prostu pozbywają się buszu.
Pielęgnacja roślin w domu
Chimera DS lawendowa opowieść ma podobne wymagania w odejście w przypadku innych odmian różnice są zwykle nieznaczne i wpływają w większości przypadków na wygląd liści i kwiatów.
Oświetlenie i temperatura
Bajka lawendowa nie toleruje bezpośredniego światła słonecznego, ale preferuje jasne oświetlenie. Im więcej światła, tym ciemniejszy pasek na środku płatków, a kolor liści jest bardziej nasycony.
Również odpowiednie oświetlenie jest bardzo ważne dla równomiernego rozrostu gniazdka, jeśli oświetlenie jest jednostronne, wylot będzie asymetryczny.. Zimą lepiej uzupełniać, Zapobiegnie to wyrywaniu się sadzonek liści i deformacji rozety.
Reżim temperaturowy zależy od pory roku:
- Latem należy unikać nadmiernego przegrzania, maksymalna dopuszczalna temperatura to 26 ° C;
- Zimą obniżenie temperatury jest konieczne, aby osoba mogła dobrze wypocząć, ale nie poniżej 15 ° C;
- Najbardziej niebezpieczny jest okres wiosenno-jesienny, temperatura powinna zmieniać się stopniowo.
Ważny! Mogą do tego doprowadzić nagłe zmiany lub przeciągi choroby a nawet śmierć kwiatu.
Wilgoć, podlewanie, karmienie
Woda jest ważnym składnikiem wszystkiego, zwłaszcza roślin. Prawidłowa wilgotność i podlewanie pozwalają wyhodować zdrowego osobnika, są różne sposoby Glazura fiołki:
- Na paletę - garnki ustawia się na tacy i wlewa do nich wodę. Częstotliwość podlewania zależy od wysychania gleby, powinna ona wyschnąć, ale nie do końca. W zależności od pory roku jest to średnio raz na półtora tygodnia-
- Pod liśćmi - przy takim podlewaniu woda wylewa się bezpośrednio na ziemię, ale ważne jest, aby nie spaść na liście i miejsce wzrostu. Częstotliwość nawadniania jest mniej więcej taka sama jak w przypadku palet;
- Nawadnianie knotem To najprostsza metoda, która jest idealna dla Saintpaulias. W doniczce umieszcza się knot i opuszcza do pojemnika znajdującego się pod nią, przez dolne otwory. Pojemnik jest napełniony, a roślina stopniowo pobiera wymaganą ilość wilgoci.
Wilgotność powietrza powinien mieścić się w przedziale 50-70%, odchodząc od tych liczb, roślina może suchy lub gnicie, odpowiednio. W przypadku fiołków bardzo ważny jest opatrunek górny, częstotliwość zależy od metody nawadniania.
W pierwszych dwóch przypadkach nawóz rozcieńczony w proporcji wdowy mniejszej niż zalecana, a podlewanie odbywa się za pomocą opatrunku górnego co drugi raz. Z nawadnianiem knotowym dawka zmniejsza się 7-8 razy, a woda z karmieniem jest stale wlewana do pojemników.
Sadzenie i przesadzanie
Wykonać zaplanowane przeszczepy lub sadząc młodą roślinę, najpierw musisz podnieść glebę. Skład i proporcje zależą na drodze podlewania:
- Klasyczne metody nawadniania - gleba, torf, perlit, mech torfowiec w stosunku 3/3/3/2;
- Knot - torf i perlit 1/1 lub torf, perły i mech 1/1/1.
Kiedy lądowanie ważne jest, aby rośliny umieszczały wylot dokładnie pośrodku doniczki, zależy od tego symetria jednostki. Podczas przesadzania osobnika ważne jest, aby całkowicie wymienić glebę, a tylko młode rośliny podczas przesadzania po prostu wchodzą do garnek jeszcze.
Ważny! Maksymalny rozmiar doniczki dla tej odmiany to 6 cm.
Przycinanie i odmładzanie
W trakcie wzrostu niektóre części kwiatu obumierają, ich terminowe cięcie jest niezbędne dla zdrowia roślin. Liście są również cięte w celu reprodukcji, a następnie wybiera się drugi i trzeci rząd. Niepotrzebne pasierbów również odcina się, usuwa się je natychmiast po identyfikacji, gdy nie można ich pomylić z szypułką.
W tym celu ważne jest również odmładzanie roślin. uciekać się do obrzezania, pogłębiania. Zdarzają się przypadki, gdy wierzchołek jest odcięty i zakorzeniony. Jeśli góra znika, zostaje odcięta i czeka na uformowanie się pasierbów, które stają się nowymi osobnikami.
Opinie
Tatyana. „Kiedy zobaczyłem tę odmianę, bardzo mnie skusiło piękno jej kwiatów. Po prostu nie mogę sobie wyobrazić mojego rozczarowania, gdy zakwitły ciemnofioletowe kwiaty. Chciałem nawet skontaktować się z kolekcjonerem, od którego kupiłem dziecko, ale postanowiłem poczekać.
Kiedy kwiatek całkowicie się otworzył i stopniowo zmieniał kolor, radość nie miała granic. Odmiana jest bardzo miniaturowa, choć należy do pół-mini, kolor kwiatów jest po prostu niesamowity, a po umieszczeniu w zacienionym miejscu pasek pośrodku stał się bardziej przerywany, a kwiat nabrał jeszcze większego uroku. "
Igor. „Zakup lawendowej bajki zakończył się rozczarowaniem. W miarę dorastania przesadzał do większych doniczek i osiągnął wielkość 10 cm Rozeta jest luźna, nierówna i po prostu nie odpowiada cechom odmianowym. Potem dowiedziałem się od eksperta przyczyny i okazało się, że do tej odmiany wybrałem dużą doniczkę.
Po przesadzeniu do mniejszego pojemnika osoba po prostu zaczęła znikać. Po śmierci kwiatu postanowiłem nie zajmować się już odmianami mini i semi-mini. Szkoda, że ani razu nie zakwitło ”.
Cechy kwitnienia, wzrostu i rozmnażania
Podczas hodowli fiołków chimery należy pamiętać, że cechy odmianowe nie zawsze są przenoszone. Pełne powtórzenie rozkwit niezbędny propagować przez szypułki lub pasierbów:
- Szypułka jest wcześniej odcięta uschnie ostatni kwiat. Pod podziałem na łodygi kwiatowe pozostaw 1-2 cm, nad nim 0,2-0,3 cm, a następnie umieszcza się je w ziemi, wcześniej nawilżony. Pojemnik przykrywa się szkłem lub folią, tworząc szklarnię. Ukorzenienie szypułek jest bardzo złożonym procesem, a wskaźnik sukcesu jest bardzo mały;
- Synowie są rozdzielani, gdy stają się silniejsi, a nawet zakorzenią. Nieukorzenione pasierbów umieszcza się w wodzie, mchu lub ziemi. Po pojawieniu się korzeni wzmocnione pasierbów sadzi się w doniczkach i pielęgnuje jak inne osoby..
Przy odpowiedniej pielęgnacji roślina rośnie dość szybko. Zwykle pierwszy rozkwit pochodzi nie później niż rok później, zwykle wcześniej, ale później w niesprzyjających warunkach. W pierwszym roku wylot należy regularnie przenosić do większej doniczki, gdy rośnie.
Podczas kwitnienia raczej krótkie łodygi, które wystają ponad liście tylko o 1-2 cm. szypułki rosną stopniowo, rzadko, kwitnienie z czapeczką jest możliwe, ale rzadkie. Na każdej szypułce umieszcza się 2-4 kwiaty, które kwitną w tym samym czasie, dzięki czemu kwitnienie trwa dłużej.
Ważny! Czas kwitnienia każdego pąka zależy od pielęgnacji, w najlepszym przypadku wynosi 2 tygodnie, ale taki wskaźnik jest rzadki.
Przydatne wideo
Dowiedz się na filmie, jak wyglądają fiołki DS Lavender Tale:
Obejrzyj wideo, jak to zrobić zwielokrotniać fioletowa chimera:
Ciekawostki na wideo, kiedy podlać fiolet:
Dowiedz się na filmie, jak dbać o fiolet:
Wniosek
Do uprawy zdrowej i pięknej odmiany altówki, ważne jest przestrzeganie zasad opieki, który będzie mu odpowiadał.
Najważniejsze do rozważenia:
- Prawidłowe podlewanie;
- Rozmiar doniczki;
- I sposób rozmnażania, w zależności od cech gatunku.
Więc podlewana jest lawendowa bajka, jak inne odmiany, doniczka powinna mieć 6 cm (jeśli jest mniej na kocie), a chimera rozmnaża się tylko przez szypułki lub pasierby.