Piękna fioletowa chimera ds pink (dimetris)
Saintpaulias piękne kwiaty i każda odmiana jest piękna na swój sposób
. Wiele odmian ma swoje własne cechy w zakresie opieki i warunków przetrzymywania. Aby uzyskać zdrową osobę, która całkowicie powtórzy dane matki, musisz znać wszystkie szczegóły.- Standard;
- Liście są średnie;
- Kwiaty są duże;
- Różnorodność chimeryczny.
Odmiana pochodzi z DS Shining Bell, z hodowla pozostawia w 25% okazuje się różowy.
Ważny! Ta odmiana nazywana jest Dimetris, jest to wybór kilku odmian wyhodowanych przez jednego hodowcę.
Pozostawia:
- W kształcie serca;
- Ciemnozielony;
- Gładki.
tylna strona z lekkim srebrzystym odcieniem. Ogonki są dość długie, ale rozeta nie rozszerza się z tego powodu. Rozeta jest prawidłowa, skierowana poziomo.
Szypułki są długie na każdej Powstają od 2 do 4 pąków. Kwiaty są duże, jak dzwonki, ale w miarę kwitnienia otwierają się całkowicie, mają lekko pofałdowaną krawędź.
Kolor jest bardzo ciekawy, główny odcień można uznać za jasny róż, ma biały środek i marszczenia, a także ciemnofioletową linię pośrodku z fantazyjnymi plamami.
Pielęgnacja roślin w domu
Warunki utrzymania różu Saintpaulia DS całkowicie powtarzają wymagania innych odmian. Opieka za rośliną zawiera:
- Podlewanie:
- Na paletę. Wazony z kwiatami, jeden lub więcej razem, kładzie się na palecie o głębokości 1-2 cm, podczas podlewania paleta jest wypełniona wodą i każda osoba bierze wymaganą ilość, po pół godzinie wskazane jest spuszczenie nadmiaru wilgoć. Częstotliwość podlewanie zależy od pory roku i warunków utrzymania, średnio raz w tygodniu latem i półtora do dwóch zimą;
- Pod liśćmi. Za pomocą konewki lub butelki wodę wylewa się na ziemię, nie spadając na liście, a zwłaszcza na miejsce wzrostu. Przy takim podlewaniu cały nadmiar wody gromadzi się w studzience, a następnie należy go spuścić. Woda, gdy gleba wysycha, zwykle raz na tydzień do dwóch, w zależności od pory roku-
- Knot. Część sznurka umieszczana jest w doniczce, druga wypuszczana na zewnątrz przez dolne otwory drenażowe i opuszczana do pojemnika z wodą. Woda w pojemniku musi być stała, a krzew przeciąga wymaganą ilość przez knot.
- Oświetlenie. Wszystkie Saintpaulie preferują jasne, rozproszone światło, bez bezpośredniego światła słonecznego. Zimą wskazane jest uzupełnienie fiołków. Osoby, które rosną na parapetach okiennych, muszą być osłonięte przed słońcem lub umieszczone na oknach innych niż słoneczne. Zimą ważne jest uważne monitorowanie stanu roślin, ponieważ oparzenia mogą również powstawać od promieni odbijanych przez śnieg, mieszkańcy pierwszych pięter są narażeni na to niebezpieczeństwo lub jeśli jest nieszkliwiony balkon;
- Temperatura. Na tym etapie pielęgnacji wszystko zależy od pory roku i okresu w cyklu życia gniazdka. Latem i kwitnącymi osobnikami temperatura powinna wynosić 22-26 ° C, szczególnie zimą dla odpoczywających krzewów obniża się do 16-20 ° C;
- Nawozy. Częstotliwość i stężenie nawożenia zależy od rodzaju podlewania:
- Na palecie i pod liśćmi. Te dwa gatunki pod względem karmienia mają ten sam harmonogram. Częstotliwość karmienia to raz na dwa tygodnie latem i raz na miesiąc zimą. Zalecane przez producenta stężenie nawozu zmniejsza się o połowę;
- Knot. W przypadku tej opcji do wody stale dodaje się górny opatrunek. Stężenie powinno wynosić 1 / 7-1 / 8 zalecanego.
Ważny! Niektórzy hodowcy karmią kwiaty klasycznymi rodzajami nawadniania z tym samym harmonogramem latem i zimą. Jednocześnie praktyką jest brak opatrunków na knot w zimie..
- Dane roślin uwielbiam wilgotne powietrze, ale nie za dużo, w przedziale 50-70%. Ponadto, gdy temperatura spada, powietrze powinno być bardziej suche i odwrotnie w upale.
Kiedy lądowanie Saintpaulia jest ważnym czynnikiem gleba wystaje. Do różnych rodzajów podlewania wybiera się odpowiednią glebę, chociaż do wszystkich opcji używany jest zakupiony substrat dla Saintpaulias.
Do klasycznego podłoża do nawadniania składają się z:
- 3 części torfu;
- 3 kawałki ziemi liściastej;
- 3 części perlitu (wermikulitu);
- I 2 części mchu torfowca.
Z nawadnianiem knotowym lepsza jest mieszanka torfu z perlitem w równych częściach, czasami dodaje się część mchu, ale jest to rzadkie, ponieważ zatrzymuje wilgoć.
Przycinanie jest ważnym aspektem dla zdrowego i odpowiedniego krzewu., jest przeprowadzane w razie potrzeby:
- Ospały, umierające części - stare liście i blaknące łodygi kwiatowe;
- Materiałem hodowlanym dla tej odmiany są pasierbowie i szypułki;
- Stare korzenie, podczas przeszczepu;
- Afektowany choroby Części.
Podczas przeszczepy sposób zależy od wieku rośliny. Młode osobniki przesadza się w miarę wzrostu metodą przeładunkową, bez wymiany gleby. Gniazda dla dorosłych są przeszczepiane z całkowitą wymianą gleby i przycinaniem umierających korzeni.
Opinie
Vera. „Podczas rozmnażania mojego świecącego dzwonka DS byłem bardzo zaskoczony, kiedy pierwszy kwiat dał nieco inny kwiat. Na początku byłem zdezorientowany, ale po odkryciu, jaką mam urodę, byłem bardzo szczęśliwy.
Pozostało sprawdzić, czy dzieci powtórzą kolorową chimerę. Po rozmnażaniu przez pasierba, który pojawił się dość szybko, kwitnienie się powtórzyło i teraz mam piękną różową rozetę DS, a teraz mam jedną kwitnącą przystawkę. "
Oksana. „Kupiłem na wystawie kwitnący starter DC, szukałem tej odmiany od dawna. Po zakończeniu kwitnienia przesadzono, zapewniając odpowiednią pielęgnację i warunki..
Kiedy pojawiły się łodygi kwiatowe, nie mogłem się doczekać drugiego kwitnienia, mając nadzieję, że ujrzę całe piękno kwiatów. Ale niestety, drugi, podobnie jak wszystkie kolejne kwitnienia, nie powtórzył oryginalnego koloru. Radzę każdemu kupować tę odmianę z rozetami dla dorosłych, które nie kwitną pierwszy raz, bo pierwsza może się okazać fałszywa. "
Cechy kwitnienia, wzrostu i rozmnażania
Odmiana DS różowa jest trudna do rozmnażania, ponieważ nie wszystkie metody są odpowiednie przekazać cechy macierzyńskie. Odmiany chimeryczne są rozmnażane przez pasierbów i szypułki; w przypadku rozmnażania przez liście i nasiona dane matczyne nie są przekazywane.
Podczas hodowli przez pasierbów konieczne jest wyhodowanie pasierba do 4 niezależnych arkuszy lub więcej. Dalej wszystko zależy od preferencji hodowcy:
- Pasierb bez korzeni pokrojone i ukorzenione:
- Odetnij łodygę ostrym nożem;
- Kawałki są przetwarzane z kruszonym węglem;
- Zakorzenione w wygodny sposób:
- W wodzie;
- W ziemi;
- W mchu.
- Posadzone w małej garnek;
- Przewracają się do doniczki za każdym razem, gdy poprzednia staje się zbyt mała.
- Puścili swojego pasierba własne korzenie:
- W macierzystym krzaku usuń wszystkie prześcieradła poniżej pasierba;
- Gniazdo jest pogłębione do punktu, w którym pasierb dotyka ziemi lub pogłębia się o 0,1-0,3 cm;
- Po chwili gniazdo staje się niezależne, tworząc własne korzenie;
- Takie dziecko jest oddzielane ostrym nożem podczas przeszczepu;
- Po wybraniu doniczki według wielkości nowy krzew umieszcza się na środku, a następnie, gdy rośnie, przesadza się go do bardziej przestronnego.
Ważny! Usunięcie obumierających arkuszy zajmuje dużo czasu, a usuwając wymaganą ilość na raz, arkusze można wykorzystać do reprodukcji. Jeśli rozmnożysz chimerę za pomocą liścia, nie otrzyma ona cech odmiany, ale możesz zdobyć nową osobę do kolekcji.
Rozmnażanie przez szypułki trudny proces, a odsetek sadzonek, które przeżyły, jest bardzo mały, ale dziecko uzyskuje kolor kwiatów dokładnie taki, jak krzew macierzysty. Do zabiegu musisz wybrać żywą szypułkę, na której co najmniej jeden kwiat jeszcze nie zakwitł.
Odcina się ją od dołu 1-1,5 cm od węzła szypułkowego, a od góry każdą szypułkę skraca się maksymalnie do 0,5 cm, najlepiej mniej. Wszystkie sadzonki umieścić w wilgotnej glebie i pokryte szkłem lub folią. Po chwili formują się dzieci, które siedzą już blisko siebie.
Ta odmiana rośnie dość szybko., za 10-12 miesięcy krzew można uznać za dorosłego. Pierwszy rozkwit pochodzi jeszcze wcześniej średnio jest to 6-8 miesięcy życia. Pierwsze kwitnienie może nie powtórzyć całkowicie koloru i kształtu kwiatu, ale drugie można już uznać za rzeczywiste.
Właściwa pielęgnacja i kilka sztuczek kwiaciarni gwarantuje kiwanie głową kwiat w 70% przypadków. Biorąc pod uwagę długość szypułek, czapka unosi się wysoko ponad liście, co czyni ją jeszcze piękniejszą.
Ważny! Każdy pączek trwa około dwóch tygodni, od kwitnienia do więdnięcia, stopniowo zmieniając się z dzwonka w zwykły kwiat.
Przydatne wideo
Dowiedz się na filmie, jak rozpoznać odmianę fioletową:
Obejrzyj wideo, jak przeszczepić fioletowy:
Ciekawostki na wideo, jak dbać o fiołka:
Dowiedz się w filmie o tajemnicach uprawy fiołków:
Wniosek
Mając w swojej kolekcji takie piękno, jak kopnięcie chimery DS, każdy hodowca dołoży wszelkich starań. aby utrzymać wylot w dobrym stanie. Chcę też uzyskać jeszcze więcej krzewów takiego piękna, a tutaj ważne jest, aby wziąć pod uwagę wszystkie zasady rozmnażania.
Ta różnorodność może nieznacznie zmienić odcień kolorów w zależności od oświetlenia. Im ciemniejszy jest w pomieszczeniu, tym jaśniejsze będą kwiaty, a przy jasnym świetle pasek na środku staje się ciemniejszy.