Wykwintna fioletowa magdalena (nd, rs)

Fot.1Imiona kobiet świetnie nadają się do różnych kolorów, dlatego rzadko można znaleźć gatunek, który nie ma co najmniej jednej odmiany o podobnej nazwie..

Wnętrz fiołki to bardzo powszechna praktyka, czasami nawet kilka odmiany, hodowane przez różnych hodowców można nazwać tym samym.

Fot.1

Odmiana ND-Magdalene została wyhodowana przez hodowcę N. Danilova-Suvorova.

Zaokrąglone arkusze, mają małe zęby wzdłuż krawędzi i podstawa w kształcie serca. Sadzonki są krótkie, mocne, soczyste i przez to raczej kruche. Kolor arkuszy jest jednolity, jednolity, ciemnozielony z czerwonym spodem i wyraźnym nadrukiem żyłek.

Kwiaty są duże, pełne i półpełne z falistym brzegiem płatków. Kolor fantasy, głównym tonem jest malina, jasny odcień. Bliżej krawędzi fioletowe kropki są rozrzucone wzdłuż płatka, jak plamy, których ilość zwiększa się w miarę zbliżania się do krawędzi, gdzie tworzą solidną, dość szeroką granicę.

Naprawiono sportu NK-Magdalene nie ma, ale czasami są sporty. Kształt i kolor kwiatu mogą się nieznacznie zmienić.

Ważny! Może nie być kurzu ani obramowania lub odwrotnie, może być całkowicie pokryty ciemnym kolorem, bez jasnej części.

Cechy kwitnienia, wzrostu i rozmnażania

Fot.1Odmiana rośnie i dobrze się rozwija, za 10-12 miesięcy możesz dostać gniazdko dla dorosłych. Pierwszy kwiat występuje w okresie dojrzewania, około 9-10 miesięcy, czasami 8.

Kwiat obfity, i szypułki:

• Silny;
  • I krótkie;
  • Dość gruby.

Każdy ma średnio od 2 do 5 pąków. Kwiaty są duże i Zamykam prawie cały wylot, dlatego można to nazwać skinieniem głowy. Pąki trzymają się dobrze, średnio do tygodnia.

W zależności od reżimu temperaturowego kolor kwitnienia może się różnić. Kiedy podczas układania pąków, temperatura w pomieszczeniu wzrasta:

• Kolor jest przyciemniony;
  • Liczba ciemnych plamy wzrasta;
  • Czasami kwiaty mogą całkowicie ciemnieć, a na środku pozostaje tylko jasna plama..

Fot.1Obniżenie temperatury nawzajem:

• Zwiększa procent światła;
  • A ciemne obramowanie może całkowicie zniknąć;
  • Lub są tylko rzadkie kropki na krawędzi.

Biorąc pod uwagę kolor liści i kwiatów, ta odmiana rozmnaża się dowolną dostępną metodą.

Najczęściej używają liściastych sadzonek i pasierbów, stosuje się łodygi kwiatowe:

• W przypadku braku zadowalającego materiału na pierwsze dwie pozycje;
  • Lub aby zachować niezwykłe kwitnienie u dziecka.

Posiew zazwyczaj rozwijać nowe odmiany, a dla normalnego rozmnażania nie jest zbyt skuteczny.

Opinie

Igor. „Od dawna chciałem tej odmiany, a teraz pojawił się przypadek i kupiłem kwitnący krzew. Długo cieszył mnie kwiatami.

Po chwili przeniosłem go na nawadnianie knotem i jeszcze bardziej ucieszył mnie krzew. Liście stały się mocniejsze, nieco urosły, a sadzonki stały się grubsze. Cieszył mnie też pierwszy rozkwit na furtce. Kwiaty stały się większe, a ich liczba jest przyjemnie zaskakująca ”.

Fot.1

Fiolet ND-Magdalene ma niezwykły kolor kwiatów.

Natalia. „Po zakupie dziecka nie mogłam się doczekać, aż rozkwitnę. Codziennie przyglądałem się uważnie wylotowi i kiedy zobaczyłem pierwszą szypułkę, byłem szalenie szczęśliwy. Kwiaty nie zawiodły, ich wielkość i kolor długo miły dla oka.

Odmiana nie jest kapryśna w pielęgnacji, przynajmniej nie miałem z nią problemów. A reprodukcja jest prosta, z każdego liścia wyszło 2-3 dzieci. "

Violet RS-Magdalene

Odmiana należy do rodzaju fiołków hybrydowych z rodziny Gesneriev, podobnie jak wszystkie współczesne odmiany fiołków domowych. Wyhodowana odmiana hodowca S. Repkina.

Gniazdo standardowego rozmiaru, bardzo zadbane ale młode ma lekko wydłużone ogonki. Pozostawia:

• Średnio zielony;
  • Standardowy rozmiar;
  • Zaokrąglone z małymi zębami na krawędzi.

Fot.1

Violet RS-Magdalene ma bujne kwiaty.

Kwiaty są duże, bardzo podwójne, jak kulki z falistym brzegiem płatków. Różowy kolor, bardzo delikatny i jednocześnie bogaty. Szypułki są mocne i grube, rozciągają się prosto do góry, tworząc piękny bukiet.

Nie ma zapisanych sportów, ale może one po prostu nie jest oficjalnie zarejestrowany.

Cechy kwitnienia, wzrostu i rozmnażania

Gniazdko rośnie bardzo szybko i bardzo dobrze się rozwija przy naturalnym rozjaśnieniu, rośnie wolniej pod lampami. Rozeta dojrzewa w wieku 11-13 miesięcy, ale kwitnie wcześniej. I kwitnie Fot.1obficie za pierwszym razem, tworząc wiele szypułek.

Obfite kwitnienie, na mocnych, grubych szypułkach z 3-5 pąkami każda. Wielkość kwiatów jest bardzo duża, a ich liczba całkowicie pokrywa środek wylotu, a czasami całość, tworząc dużą czapę bukietową.

Kolor kwiatów prawie nie zmienia się wraz ze zmianami temperatury i nie blaknie latem.

Uwaga! Pąki kwitną bardzo długo, do 10 dni, a duża liczba stopniowo otwierających się kwiatów zapewnia długotrwałe kwitnienie.

Opinie

Anastazja. „Kupiłem fioletową RS-Magdalenę, była starterką i dość szybko dorastała. Pierwsze kwitnienie było bardzo szczęśliwe, nawet trochę zszokowane, było tak obfite.

Ogromne kwiaty, jak kule, czasem trudno uwierzyć, że są prawdziwe, az góry tworzy się z nich duży bukiet, czasem przypomina też dużą kudłatą kulkę. "

Fot.1

Violet RS-Magdalene ma wiele pozytywnych recenzji od kwiaciarni.

Nadzieja. „Dała mi przyjaciółka, zwielokrotniając swoje piękno niemowlę. Rośnie i tworzy się bardzo dobrze na moim zachodnim oknie.

Po jakimś czasie zachorowała u mnie niestety, potem straciłam dużo dzieci. Po wyzdrowieniu rosła wolniej, ale warto było czekać. Niezrównane kwiaty tworzą niesamowity bukiet. ”

Pielęgnacja roślin w domu

Warunki zatrzymania

Obie odmiany należą do standardowych fiołków, średniej wielkości, a zatem warunki przetrzymywania są prawie takie same. A małe różnice należy obserwować tylko po to, aby uzyskać eksponowane lub idealne krzewy..

Fot.1Główne punkty przy wyborze miejsca do uprawy fiołków są:

• Oświetlenie;
  • Temperatura;
  • Wilgotność.

Każdy punkt jest ważny na swój sposób i tylko wszyscy razem gwarantują prawidłowy rozwój i kwitnienie:

1. Światło powinno być jasne, ale bez bezpośredniego światła słonecznego. Odmiany dobrze czują się również przy sztucznym oświetleniu. Czas trwania godzin dziennych, przy naturalnym oświetleniu, zależy od pory roku, ale zaleca się utrzymywanie 12-13 godzin przez cały rok, jest to możliwe przy pomocy dodatkowego oświetlenia lub całkowitego przejścia na lampy;
  2. Reżim temperaturowy zaleca się również, aby była stabilna przez cały rok. Wskaźnik temperatury powinien wynosić średnio 22-24 ° C. Jeśli temperatura zmienia się sezonowo, waha się od 16-18 ° do 24-26 °, odpowiednio zimą i latem;
  3. Wilgotność powietrza - ten wskaźnik zmienia się zgodnie z temperaturą. Im wyższy wzrost wskaźnika na termometrze, tym większa powinna być% wilgotność w pomieszczeniu.

Wybór odpowiedniego miejsca, jeden z głównych punktów osiągnąć pięknego przedstawiciela Saintpaulia.

Podlewanie i karmienie

Woda i minerały są podstawą wzrostu i rozwoju kwiatu. Te odmiany dobrze reagują na obie metody klasyczne Glazura, i na knocie.

Fot.1

Fiołki można podlewać jak zwykle.

Aby uzyskać dobrze rozwiniętą i kwitnącą rozetę, ważne jest przestrzeganie harmonogramu nawadniania i nawożenia:

1. Klasyczny (paleta i pod arkusze) - procedura jest przeprowadzana w razie potrzeby, mniej więcej raz w tygodniu (latem, rzadziej zimą). Nawozy stosuje się poprzez nawadnianie, w stężeniu o połowę niższym od zalecanego;
  2. Knot (przez knot z dolnego pojemnika) - podlewać cały czas w pojemniku pod doniczką, oraz minerały stale wprowadzane do wody, ale dawka jest zmniejszana o 7-8 razy.

Przeszczep, odmładzanie, przycinanie

Jak wszystkie standardy, te odmiany należy regularnie ciąć, usuwanie starych liści i szypułek.

Uwaga! Aby prawidłowo uformować rozetę PC-Magdalene, należy ją dobrze przyciąć, usuwając dolne wydłużone liście.

Fot.1Dobry rozwój wymaga regularnie przeszczep krzak. W młodości krzewy przesadza się w miarę wzrostu, zwiększając rozmiar doniczki.

Dojrzałe krzewy nie potrzebują tak dużo częsty przeszczep, wystarczy im raz w roku, a nawet dwa.

Podkładowy wybierz gotowe na Saintpaulias lub uzupełnij w zależności od rodzaju podlewania.

Podczas planowanych przeszczepów roślina jest przycinana, usuwanie kilku rzędów liści i martwych korzeni. Więc krzak odmładza.

Reprodukcja

Obie odmiany nie mają cech, które by ograniczały sposoby hodowla:

1. Sadzonki liściaste - liść w 2-3 rzędach jest zakorzeniony w sposób preferowany przez kwiaciarnię: w ziemi, wodzie lub mchu;
  2. Pasierbowie - są zdeponowane w różnym wieku, z rodzimymi korzeniami lub ukorzenione jak liście;
  3. Szypułki - zakorzenione tylko w ziemi, pod filmem.

Fot.1

Fiołki są najczęściej rozmnażane przez liść.

Przydatne wideo

Dowiedz się w filmie o odmianach fiołków autorstwa Svetlany Repkina:

Obejrzyj film o tym, jak dbać o fiołki:

Ciekawe fakty na temat filmu o tym, jak wyhodować fiolet z liścia:

Dowiedz się na filmie, jak przeszczepić fiolet:

Wniosek

Obie odmiany są po prostu nieporównywalne, a kupując punkt sprzedaży, ważne jest, aby zrozumieć, jak właściwie się nim opiekować, i jaki będzie wynik.

Dwie Magdaleny bardzo podobne do siebie, a jednocześnie są na tyle różne, że z łatwością mogą uzupełnić dowolną kolekcję, zarówno razem, jak i osobno.

Powiązane posty